Wonen
Geen reacties

Maak jij thuis ook al gebruik van duurzame energie?

Afbeelding van Duurzame energie

De afgelopen jaren is de vraag naar duurzame energie enorm gestegen. Logisch, aangezien het klimaat verandert door de vele broeikasgassen die worden uitgestoot. Door de uitstoot van deze gassen stijgt de temperatuur van de aarde en dat heeft gevolgen voor de klimaat. Tijd voor verandering. Maak jij al gebruik van duurzame energie?

Wat is duurzame energie?

Niet alle energie is duurzaam. Energie wordt als duurzaam beschouwd als de manier waarop de energie is opgewekt niet schadelijk is voor het milieu en omgeving. Dus wordt elektriciteit op een wijze opgewekt waarmee het milieu niet wordt belast? Dan valt dit onder duurzame energie. Maar ook als de energiebronnen hernieuwbaar zijn, spreekt men over duurzame energie. 

Welke duurzame energiebronnen zijn er?

Niet alle stroom is duurzaam. Energie is duurzaam als het op de volgende manieren wordt opgewekt:

  • Zonnepanelen. Door middel van zonnepanelen kan er zonne-energie worden opgewekt. De cellen in een paneel vangen zonlicht op en vervolgens wordt het middels een omvormer omgezet in energie;
  • Waterkrachtcentrale. Deze centrales zorgen ervoor dat er door middel van vallend en stromend water energie opgewekt. Een turbine wordt door middel van stromend of vallend water draaiende gehouden. Over het algemeen is waterenergie in Nederland minder bekend, omdat Nederland er in Nederland weinig watercentrales te vinden zijn. Ons land is erg vlak: in bergachtige gebieden kan veel meer energie worden opgewekt;
  • Windmolens. Deze windturbines worden aangedreven door wind. De bladen van de windmolen gaan hierdoor draaien. De dynamo in de windturbine zorgt er vervolgens voor dat er windenergie wordt opgewekt. Nederland beschikt over veel windmolenparken. Helaas zorgen deze parken dan ook veel voor horizonvervuiling. Dit is niet het geval bij het windmolenpark in de Noordzee. Ook levert deze park twee keer zo veel energie op ten opzichte van windmolenparken op het vaste land.

Groene stroom versus grijze stroom

Duurzame energie brengt verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van grijze stroom. Maak jij gebruik van groene stroom, dan profiteer je van de volgende voordelen:

  • Groene energie is dus veel beter voor het milieu. Door middel van grijze energie komt er veel CO2 vrij. Dit zorgt ervoor dat de aarde wordt opgewarmd, het klimaat verandert en de kwaliteit van de lucht naar beneden gaat. Middels groene energie blijft het klimaat leefbaar voor de toekomstige generaties;
  • Iedereen heeft toegang tot de duurzame energiebronnen, Zon, wind en water kan je in elk land terugvinden. Met het plaatsen van zonnepanelen kan je zelf zonne-energie opwekken. Je kunt dus zelf je energie opwekken en kosten besparen. Mocht je meer energie opwekken dan je zelf gebruikt? Dan kan je het overschot terugleveren, zodat het net deze kan leveren aan andere huishoudens. Hierdoor kan je als consument er zelfs nog wat aan overhouden;
  • Door het gebruik van duurzame energiebronnen, worden fossiele brandstoffen minder belangrijk. Fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool, zijn niet hernieuwbaar, waardoor deze voorraden op langer termijn zullen opraken. Door over te stappen op groene stroom, kunnen we langer gebruik maken van deze voorraden en hebben wij een alternatieven om de niet hernieuwbare energiebronnen te vervangen.

Duurzame energiebronnen zijn van belang om klimaatveranderingen te beperken, zodat het klimaat leefbaar blijft voor toekomstige generaties. Hopelijk heb je door middel van deze blog een beter beeld gekregen over duurzame elektriciteit en wat de voordelen hiervan zijn.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu