Je ziet ze steeds meer, zonnepanelen. Ze worden gemonteerd op huizen, schuren en in de wei. Afgelopen zomer was het met vele zonuren ook zeer lucratief om te hebben. Vele mensen denken erover na om ze te nemen, maar vinden het ergens ook een grote stap om te zetten. Want hoe hoog liggen de zonnepanelen opbrengsten nu echt?
Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepaneel bestaat uit heel veel kleine zonnecellen. Deze cellen zijn gemaakt van een materiaal genaamd silicum, een materiaal wat enkel stroom geleid wanneer er licht op valt. Wanneer de zon gaat schijnen en zijn stralen op de panelen laat vallen ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading aan de onderkant. Dit proces heet gelijkstroom. Dit type stroom komt nog niet uit je stopcontact, uit je stopcontact komt namelijk wisselstroom. Om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom heb je een omvormer nodig.
Hoeveel wordt er opgewekt?
Om de zonnepanelen opbrengsten te berekenen is het handig om te weten hoeveel stroom er met een zonnepaneel wordt opgewekt. Dit is zeer afhankelijk van welk type zonnepaneel je neemt. Vaak wordt er in termen van Wattpiek en Kilowattuur gesproken. Onder ideale omstandigheden zouden Wattpiek en Kilowattuur gelijk zijn. In Nederland ligt het net iets lager dan ideaal, wat uitkomt op 85%. Dit houdt in dat je de Wattpiek moet vermenigvuldigen met 0.85 om het aantal Kilowattuur per zonnepaneel te berekenen.
Hoeveel panelen zijn er nodig om geheel op zonne-energie te leven
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt is het verstandig om naar jouw stroomgebruik te kijken. Eén zonnepaneel levert tussen de 230 en 245 Kilowattuur op. De zonnepanelen opbrengsten van 15 panelen zijn hiermee voldoende voor een gemiddeld gezin.
Wat is de terugverdientijd?
Wat zijn de zonnepanelen opbrengsten nu echt en wat is de terugverdientijd? Dat is de cruciale vraag alvorens je overgaat op zonnepanelen. Wanneer wij uitgaan van de 15 zonnepanelen kost de installatie en plaatsen van de panelen ongeveer achtduizend euro. Per jaar bespaar je ongeveer zevenhonderd euro. Dit houdt in dat je na 11,5 jaar de investering eruit hebt gehaald en daarna ‘gratis’ stroom kan afnemen.